Top Middle Bottom
Een verhuurder vraagt sleutelgeld. Mag dit?

Wanneer je een bedrag moet betalen om een woning te kunnen huren zonder dat daar een prestatie tegenover staat, is er sprake van sleutelgeld. Dit is niet toegestaan. Het is een zogenaamd ‘onredelijk beding’ in het huurcontract dat in de wet verboden is. Wanneer je toch besluit sleutelgeld te betalen (wat wij van FMH afraden!), dan kun je dit bedrag via de rechter terugvorderen. Wel moet je kunnen bewijzen dat je dit betaald hebt, door middel van een kwitantie of getuigen.

Hoe reageer ik op een woning of kamer?

Reageren op een woning doe je door de woning te LIKEN of door naar rechts te swipen. De verhuurder ontvangt een bericht van jouw interesse. Als de aanbieder jou vervolgens goedkeurt ontstaat er een Flick-moment. Vanaf dat moment kunnen jullie met elkaar chatten en een bezichtiging inplannen.

Hoe dislike ik een woning?

Geen interesse in de woning? Swipe naar links op druk op de DISLIKE button. Deze woning wordt dan verwijderd uit het aan jou getoonde aanbod. Let wel, wanneer jij een woning disliked wordt deze dus echte verwijderd. Weet jij het nog niet zeker? Bewaar de woning via de FAVORIETEN functie en maak later een beslissing.

Wat doe ik als een woning al verhuurt blijkt te zijn?

In principe worden er enkel beschikbare woningen getoont. Mocht je toch een woning tegen komen welke al verhuurd is. Dan kun je ons een mailtje sturen via support met de gegevens van de woning, zoals straatnaam en de naam van de eigenaar en wij zorgen er dan voor dat deze uit de database wordt gehaald en stellen de eigenaar op de hoogte.

Een makelaar vraagt commissie, is dit toegestaan?

Zoals in onze Algemene Voorwaarden Artikel 5.1 beschreven is de makelaar of bemiddelaar niet gerechtigd om commissie te vragen in verband met het woningaanbod dat op de applicatie voor publiek beschikbaar is. Als een makelaar dit toch vraagt kun je je beroepen op de uitspraak van de Hoge Raad van 16 oktober 2015 art.7:425 BW. Mocht je onenigheid ondervinden, neem contact met ons op door een support ticket aan te maken

Mogelijke bijkomende kosten bij het huren?

Waarborgsom

Het is gebruikelijk dat de verhuurder een borg vraagt om na afloop eventuele kosten te dekken, zoals eventuele schade of gebreken of een huurachterstand. Is er geen sprake van huurachterstand of gebreken, dan krijgt u de borg terug bij opzegging van het contract. De hoogte van de waarborgsom is meestal één maandhuur. Alleen als er goede redenen zijn, mag dat hoger zijn. Bijvoorbeeld als het gemeubileerde woonruimte is of als de huur zo laag is dat de kosten voor herstel van gebreken er niet uit betaald kunnen worden. De waarborgsom mag nooit hoger zijn dan drie maandhuren.

Contract- of administratiekosten
Veel verhuurders brengen contract- of administratiekosten in rekening voor de werkzaamheden die zij moeten verrichten om het huurcontract af te sluiten. Dit is toegestaan, maar de kosten moeten redelijk zijn. Gemiddeld ligt deze prijs tussen de €175,- en €350,- maar dit is afhankelijk van de vastgestelde prijs van de makelaar.